Archief voor Auteur: Tim Reeskens

Feestelijk NSV Actualiteitencollege 2022

Op 1 december had het NSV Actualiteitencollege, georganiseerd in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) plaats in Den Haag. Het thema van dit college was ‘Integratie van vluchtelingen in de samenleving vanuit een herkomst- en ontvangend perspectief’, met lezingen van Roos van der Zwan, Jaco Dagevos, en Meta van der Linden.

Het Actualitetencollege had dit jaar een extra feestelijk tintje vanwege twee gebeurtenissen. Ten eerste viert de NSV dit jaar 100 jaar Sociologie in Nederland. Op 12 juni 1922 hield Willem Bonger, de eerste Nederlandse hoogleraar Sociologie, zijn oratie aan de UvA in Amsterdam. Tijdens het Actualiteitencollege werd de jubileumbundel ‘Raadselen van de Maatschappij. Honderd jaar Sociologie in Nederland’ (Van Gennep, 2022) aan de NSV-leden gepresenteerd.

Ten tweede is tijdens het Actualiteitencollege socioloog en schrijfster Jolande Withuis (1949) tot erelid van de Nederlandse Sociologische Vereniging benoemd. Met dit erelidmaatschap brengt de NSV haar grote waardering tot uitdrukking voor de wijze waarop Jolande Withuis (Sociologie UvA 1980, cum laude; promotie RU Nijmegen 1990) er in haar biografieën en andere publicaties in slaagt, sociologische inzichten te vertalen voor een groot en breed publiek. De laudatio horend bij dit erelidmaatschap valt hier na te lezen.

Actualiteitencollege ‘Integratie van vluchtelingen in de samenleving vanuit een herkomst- en ontvangend perspectief

Naar jaarlijkse traditie organiseert de NSV in samenwerking met het Sociaal-Cultureel Planbureau (SCP) het Actualiteitencollege. Het thema is ‘Integratie van vluchtelingen in de samenleving vanuit een herkomst- en ontvangend perspectief’, en heeft plaats op 1 december 2022 in de Seminarzaal van het SCP in Den Haag. Inschrijving hiervoor gebeurt door een e-mail te sturen naar het secretariaat van de NSV. Het programma ziet er als volgt uit:

  • 12:30-13:00: Inloop
  • 13:00-13:15: Opening door SCP-directeur prof. dr. Karen van Oudenhoven
  • 13:15-14:00: Dr. Roos van der Zwan (NIDI)
  • 14:00-14:45: Prof. dr. Jaco Dagevos (EUR/SCP)
  • 14:45-15:15: Theepauze
  • 15.15-16:00: Dr. Meta van der Linden (UU ERCOMER)
  • 16:00-16:30: Forumdebat met de sprekers en de zaal
  • 16:30-17:00: Uitreiking erelidmaatschap en aanbieding jubilieumbundel ‘100 jaar sociologie in Nederland’
  • 17:00-18:00: Borrel

Meer informatie is te vinden in de flyer.

Prijswinnaars 2022

Onder een stralende zon is de Dag van de Sociologie 2022 doorgegaan in Groningen. De Vakgroep Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen heeft dit prachtig evenement verzorgd dat dit jaar in het teken stond van 100 jaar Sociologie in Nederland. Meer dan 180 deelnemers uit Nederland, Vlaanderen en daarbuiten hebben elkaar voor de eerste keer in twee jaar tijd opnieuw ontmoet en in verschillende parallelle en plenaire sessies nieuwe sociologische inzichten gedeeld.

Traditioneel worden op de Dag van de Sociologie ook prijzen uitgereikt; in 2022 staan er twee centraal, namelijk de Scriptieprijs (jaarlijks) en Research-Master-thesisprijs. De Scriptieprijs 2022 is uitgereikt aan Lisa Hu (Universiteit van Amsterdam) voor de thesis ‘Same classroom, different citizenship learning opportunities. Children’s experiences of the disparate workings of the school as a practice place‘. Het uitgebreide juryrapport valt hier te lezen. De Research-Master-thesisprijs 2022 gaat naar Annelie Brüning (Rijksuniversiteit Groningen) voor de thesis ‘Are benefits of female leaders for female workers dependent on similarity in work-life characteristics?‘. De laudatio kan u downloaden via deze link.

Dagprogramma DVDS online

Aanstaande donderdag 16 juni 2022 organiseert de Vakgroep Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen de Dag van de Sociologie – de jaarlijkse bijeenkomst van Nederlandse en Vlaamse sociologen. De Dag wordt op woensdagavond voorafgegaan door een Nacht van de Sociologie. Het volledige programma is te consulteren via deze website. Tot donderdag (en woensdag) in Groningen!

Programma Dag en Nacht van de Sociologie 2022 (Groningen)

De indeling van de Nacht (15 juni) en Dag van de Sociologie (16 juni), georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de NSV en de VVS, staat online. In dit overzicht kan je de start- en eindtijden van de sessies terugvinden. Gedetailleerde informatie over de sessies en de samenstelling ervan volgt snel.

Klik hier voor de Nederlandse website
Click here for the English website