Actualiteitencollege 2019

Op een druilerige 28 november vond in de seminarzaal van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) het NSV Actualiteitencollege plaats. Dit jaar was het thema ‘De Toekomst van Werk’. Traditiegetrouw waren er drie sprekers van verschillende achtergronden uitgenodigd om hun visie op dit vraagstuk te geven. Dagvoorzitter Kim Putters leidde het thema in en wees op de ruime aandacht die er voor dit thema thans is onder onderzoekers.

Paul de Beer (UvA AIAS) trapte af met een prikkelende lezing getiteld “Waarom de arbeidsmarkt minder verandert dan we denken”. Hij ‘mythbustte’ op nuchtere wijze enkele populaire beweringen over flexibilisering van de arbeidsmarkt, en blikte daarbij ook terug op het gebleken waarheidsgehalte van arbeidsmarktvoorspellingen uit de tweede helft van de vorige eeuw.

Monique Kremer (WRR/UvA) ging vervolgens dieper in op vraagstukken rondom de veranderende kwaliteit van werk, en benadrukte hoe belangrijk een goede kwaliteit van werk is voor individuen en voor de arbeidsmarkt in zijn geheel. Daarmee lichtte zij alvast een tipje op van de sluier van het WRR-rapport over dit thema dat op 15 januari 2020 verschijnt.

Het lezingentrio werd afgesloten door Simone van Dijk (Social Enterprise/alumna UvA). Zij nam in 2017 deel aan de Nationale DenkTank, die zich boog over praktische oplossingen voor actuele arbeidsmarktdilemma’s, zoals ‘pinsioen’ (een vast percentage van je dagelijkse pinbetalingen opzij zetten voor later) en ‘doneer je netwerk’. Daarnaast vertelde zij over sociaal ondernemers die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen, en waar zij zoal tegenaan lopen bij – vooral – gemeenten.

Na vooral geluisterd te hebben, kwamen de toehoorders vervolgens in actie tijdens het afsluitende debat. Zij beantwoordden acht stellingen, aangedragen door de sprekers, door middel van online voting. De reacties werden afgezet tegen die van het Sociologenpanel van Sociale Vraagstukken, dat eerder dezelfde acht stellingen had beantwoord. De meningen kwamen aardig overeen, uitzonderingen daargelaten. Evenals het Sociologenpanel worstelden de aanwezigen af en toe met de vraag: is deze stelling politiek of empirisch bedoeld? Zoals bij de stelling ‘een vast contract is niet meer van deze tijd’. Met hulp van de sprekers werden beide benaderingen belicht.

De middag werd feestelijk afgesloten met de uitreiking van de NSV-dissertatieprijs aan Jaron Harambam (EUR/KU Leuven), voor zijn proefschrift “The Truth Is Out There” Conspiracy Culture in an Age of Epistemic Instability. “De auteur heeft het aangedurfd om een onderwerp aan te pakken waar nog weinig wetenschappelijk fundament voor is. Hij heeft het gebruik van de sociale media als vindplaats niet geschuwd, is vernieuwend te werk gegaan en tegelijkertijd heeft hij een stevig theoretisch fundament ontwikkeld”, aldus juryvoorzitter Pauline Meurs.

Hier enkele sfeerfoto’s van het evenement: