Sociologie

Call NSV-VBO Prijs voor Beleidsonderzoek 2024

De Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV) en de Vereniging voor Beleidsonderzoek (VBO) reiken dit jaar voor de zesde keer de Prijs voor Beleidsonderzoek uit. De prijs beoogt het vele interessante praktijkonderzoek dat in Nederland plaatsvindt beter voor het voetlicht te brengen. Beleidsonderzoekers uit alle richtingen (sociologie, economie, bestuurskunde, onderwijskunde, politicologie, etc.) worden van harte uitgenodigd om een bijdrage in te zenden. Er zijn twee prijscategorieën: één voor onderzoek met een budget tot € 80.000,- en één met een budget boven € 80.000,- (beide inclusief btw). De inzendingen moeten vóór 15 juni 2024 per e-mail worden ingediend via onder vermelding van ‘Prijs voor Beleidsonderzoek’.

Meer informatie vindt u in dit document.

Registratie Dag van de Sociologie 2024

Vanaf heden is de registratie geopend voor de Dag van de Sociologie op maandag 17 juni 2024 in Nijmegen. Naast interessante thematische sessies zullen keynote-sprekers Ingrid Boas (Wageningen Universiteit) en Ann Crabbé (Universiteit Antwerpen) ons inspireren om een rol te pakken in sociologisch onderzoek op het thema klimaat. Het voorlopige programma en de informatie over inschrijven is te vinden op de website www.dvds2024.nl.

Tevens staat de inschrijving open voor de Workshopdag die op dinsdag 18 juni in Nijmegen gehouden wordt. Er is een beperkt aantal deelnemers mogelijk bij de workshops “Populair wetenschappelijk schrijven” en “Open science – replication website”, dus schrijf je snel in! Voor meer informatie, zie www.dvds2024.nl/workshops.

DvdS 2024 Nijmegen: Call for Panels

Op maandag 17 juni 2024 vindt de 24e Dag van de Sociologie plaats in Nijmegen. Meer informatie over de Dag vindt u hier. De Dag wordt dit jaar georganiseerd door de afdeling Sociologie van de Radboud Universiteit, in samenwerking met de Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV) en de Vlaamse Vereniging voor Sociologie (VVS).

Naar jaarlijkse gewoonte is het programma van de Dag van de Sociologie opgebouwd uit een mix van thematische sessies. Graag bieden we de kans zelf thematische sessies voor te stellen om de mogelijkheid te bieden voor meer gespecialiseerde discussies en/of onderwerpen. Hierbij is er dit jaar keuze tussen een presentatiesessie en een rondetafelsessie. De sessievoorstellen moeten uiterlijk maandag 29 januari 2024 ingediend zijn via het formulier dat terug te vinden is op deze website.

Impressie NSV Actualiteitencollege 2023 rond “Hedendaagse ongelijkheid”

Actueler kon het NSV Actualiteitencollege dit jaar niet zijn; een dag na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november die op z’n zachts gezegd opzienbarend genoemd mogen worden. Algemeen directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Karen van Oudenhoven liet in haar openingswoord als dagvoorzitter weten dat ze het gevoel had dat ze vanochtend in een ander land wakker werd. Maar ze legt meteen een relatie tussen de verkiezingswinst van de extreem rechtse zijde van het politieke spectrum en het thema van dit Actualiteitencollege: Hedendaagse ongelijkheid. “Het ontbreekt bij de overheid aan visie waarbinnen kansenongelijkheid wordt aangepakt. Maatregelen zijn kortdurend, komen vanuit verschillende ministeries en het zijn vaak kleine interventies. Je ziet hier ook weinig integraliteit. Er moet een brug komen tussen wetenschap, beleid en praktijk.”

De complete impressie valt hier na te lezen.